wajib klik!

Friday, 30 December 2011

Rahsia kebahagiaan


Setelah hampir tiga tahun baru I tahu yang my partner itu sebenarnya masih ada girlfriend masa dia dah start dating dengan i. No wonder lah!




Dan I punya rahsia pula, sampai sekarang my partner tak tahu, unless dia tahu I punya blog dan dia baca or ada someone yang tahu dan baca blog I ni bagitahu dia…..yang I pernah keluar date dengan lelaki lain masa I sedang berpacaran dengan dia. Awal tahun haritu.





My partner mengamalkan konsep hubungan U-Harus-Percaya-I-Tanpa-Periksa-Telefon-Bimbit-I.



Tambah dia lagi : Tak kahwin lagi, tak perlu excited sangat nak periksa telefon bimbit. Lainlah kalau dah kahwin. Dah jadi isteri.



I pula, Kalau-U-Boleh-Buat-I-Harus-Buat-Juga.



Tambah I lagi : Tak kahwin lagi, jadi buat apa nak buat baik, ikut cakap boyfriend. Lainlah kalau dah kahwin. Dah jadi suami.






Itulah rahsia kebahagiaan-la-sangat hubungan kami. Sekian

Thursday, 29 December 2011

Rezeki jangan ditolak



I tak faham lah, kalau I offer seseorang tu makanan, dia mesti tak mahu. Tak apalah, tak makan makanan tu lah, dah kenyang lah. I jadi pelik. Dia ni kenapakah? Apa makanan yang I beli ni tak sedap sangat kah? Ni bukan kejadian sekali-sekala tau. Ini kejadian selalu. Semua yang I ajak dan offer dia makan, semua dia tak mahu. Mula-mula, I boleh terima. Yelah, mana tahu dia betul kenyang kan. tapi takkan dia kenyang sepanjang hari, sepanjang masa? Benda ini lah yang menimbulkan perasaan tak best dalam hati i.



Sebab tu lah orang kata : Rezeki jangan ditolak, musuh jangan dicari.





Sekarang i dah rasa perasaan musuh jangan dicari tu macam mana. I rasa menyampah dah. Sampai turn dia pulak yang offer I makanan, I akan kata tak mahu laju-laju.





Apa kau ingat kau sorang je yang boleh tolak offer? Huh!

Wednesday, 28 December 2011

JLO


I dan partner. Dalam kereta. Minggu lepas. I tak ingat kami ke mana. Ohh…ke Ampang. Teman dia jumpa kawan dia. On the way tu, dekat traffic light, lampu merah, kami stop. Then ada couple arab melintas. Yang lelaki nampak biasa saja. Yang perempuan, agak gemuk. I kata gemuk ok. bukan berisi ke, tembam sikit ke…tak. Memang nampak agak gemuk pun.



Suddenly, partner I kata : Orang-orang sana tu memang suka perempuan berisi. Kenapa entah. Nafsu kuat kot.



Ini I no komen. I tak tahu.



Yang I sendiri tahu, partner I suka perempuan kurus. Sebab kawan I, yang mana kawan partner I juga, dah warning I awal-awal ; Shahir tu suka perempuan kurus. Buktinya, ex-gf dia semuanya kurus. Bak kata kawan I tu.



I sendiri pun tak kurus. Awal perkenalan kami dulu dia selalu suruh i pergi jogging. I bagitahu dia, I memang begini. Kalau u rasa u tak suka badan I macam ni, sila lah bye-bye dan cari perempuan kurus lain. Tapi dia tak mahu jugak. Dia mahu i yang kurus, perempuan lain tu dah kira kes lain. Tapi sekarang dia nampak macam dah terbiasa. Sebab dia kata i ni sekejap nampak kurus, sekejap nak gemuk. Pakai ilmu apakah ? ilmu la sangat, badan i ni kurus nye kejap aje. Chubby tu yang lebih.



Jadi, dalam kereta tu i saja je tanya my partner lagi. I tengah diet ni. U nak i diet macam mana ? body macam manakah yang u suka ? u suka kurus kan?



Dan partner I kata : tak lah kurus sangat. Kurus sangat pun tak cantik. Gemuk sangat pun tak cantik. U ni kira ok la sikit. Tapi ada part yang teruk. I suka macam J.Lo.



J.Lo je? Kim Kardashian tak mahu?



Dan yang bagusnya, partner I tak kenal siapa itu Kim Kardashian.




Baguslah. Tak payah kenal sampai bila-bila.





Ditulis oleh
J.lo wannabe

Tuesday, 27 December 2011

Ke-lapan juta kalinya


Orang tanya :



“Kakak, where u come from?”



“Kakak, u malay atau india?”



“Kakak, u ada Indian face la”



“Kakak, u beautiful la. Itu telefon nombor kasi boleh ka ?”





Ini yang i malas nak pi buat stock count dekat warehouse. Ramai sangat foreigner nak ngorat.

Tuesday, 20 December 2011

Semut




I memang dah tak tahan. Pagi tadi I picit sekor-sekor semut yang berkeliaran dalam bilik i. I takut kejadian lama berulang. Dulu, I biar saja kalau seekor dua tersesat masuk bilik i. at last, diorang datang bawak serombongan haram siap angkut telur-telur semut masuk almari i. I tak rajin lah nak cuci baju satu almari lagi. Jadi, sesiapa yang tahu macam mana nak elak semut dari masuk bilik atau rumah, sila jangan segan untuk bagitahu. Jasa anda amatlah dihargai.




Ps : bilik I tak ada makanan pun. I musykil ni. Kenapakah semut suka masuk bilik i?

Tuesday, 13 December 2011

Hair cut



Rambut I nipis sebenarnya. Tapi sebab dia kering, so nampak lah mengerbang, kembang dan lebat. Cuba kalau lepas cuci rambut? Leper. Then cepat berminyak. Lagi lah nampak leper. So, sejak I sedar diri rambut I tak cantik, dan sejak ada kakak kedai gunting rambut tu kata I better stay dengan short hair saja sebab rambut I dah lah nipis lepas tu kalau makin panjang lepas bahu cepat gugur, jadi I memang tidak menoleh kebelakang lagi. Dulu-dulu I suka berangan rambut panjang dan lurus itu comel macam Avril. Tapi perah-san lah kau jajazuzu nak rambut lurus panjang cantik berseri kan. sebab rambut I adalah degil. Kalau iron cantik-cantik tak sampai 2 jam dah kusut balik.




Rambut Avril cantik!



Dulu, masa kakak kedai gunting rambut tu saja nak try potong rambut I pendek, I izinkan saja. Jadi, hasilnya adalah lebih kurang begini. Cuma rambut I tak lah seperang dan sependek itu. Style yang sama saja. 



Apa nama ntah style ni




Dua tahun I stay dengan style ini. Sebab masa mula-mula potong semua puji kata I nampak muda macam belasan tahun. Tapi kali kedua I trim, bagi pendek sikit, partner I ketawakan i. Dia kata kepala I bulat, muka bulat so kepala nampak macam bola. Fine shahir. Kepala bola ni jugaklah yang kau ajak dating kan. Then bila panjang I serik dah nak pi kedai kakak tu lagi sebab nanti diketawakan lagi dan diejek kepala bola lagi jadi I pi salon amoi kat rawang. I bagitau I nak potong style macam tu dan amoi tu bising suruh I rebonding dulu. I tak mahu. Tapi dia paksa. Sebab I yang berkuasa jadi dia membebel sajalah kata rambut I kering..nipis…bla…bla…bla…kalau style macam ni tak cantik. I kata potong sajalah, jadi dia potong pastu dia pi membebel kat partner I pulak. Kata I degil. Hahahha...Tapi nasib baik dia potong cantik.



Lepas tu I biar lagi rambut I panjang sampai lah I rimas masa I masuk hospital dulu. Rambut gugur banyak woih. Kesian makcik cleaner hospital nak kena sapu rambut I yang gugur. Jadi, keluar hospital, MC tiga minggu dan I merengek suruh partner I bawak pi salon. Kali ni I tak mau dah potong macam dulu. I kata kat amoi, ikut la nak potong macam mana dan amoi potong layer. Pendek paras bahu saja. Dan itulah last I potong rambut. Mei lepas rasanya. Ikutkan raya aritu I nak potong lagi, tapi I malas. Dan rambut I masih tak degil sangat. Jadi I kesian, I simpan saja mereka.



Tapi semalam I dah start rimas. I rasa petang tu jugak I nak pi potong. Tapi partner i macam malas saja nak teman i. Dan i pun tak sure lagi i mahu potong macam mana kali ni. Nak pi salon mana pun tak tau juga. Walaupun semua rambut I dah kiok kiok masuk telinga (omg rindunyaaaaaaaaaaaa kat ex-bf sebab dia suka kata rambut kiokk kiokk masuk telinga) I cuba bersabar saja dulu. Maybe next week baru I nak pi potong. Sekarang I tengah berfikir-fikir style apa yang I nak potong. Layer lagikah? Atau nak cuba macam 2 tahun lepas tapi tak “tajam” sangat macam ini kah?


Cantiknyaaa...


Atau kalau I rasa giler berani, I boleh cuba macam ni?


Kurang rambut = kurang syampu = jimat!



Atau nak macam Rihannna?


Comey




Haha…cakap pasal Rihanna, tak lama dulu, dalam kereta on the way pi mana entah, partner I drive. I duduk sebelah jadi mem sambil nyanyi lagu Rihanna, follow radio. Lagu apa ntah, lupa haih. Then, datang angin tak betul I saja tanya partner I, I ni ada rupa Rihanna tak?





Dia tak kata apa pun. Gelak besar saja macam fisrt time dia nampak kepala bola I dulu. Pftt…At least katalah skin color kami sama!

Friday, 9 December 2011

Tayar murah?



Tayar kereta I dah ditahap kritikal. Sebelum ni I kena pam angin tayar dua hari sekali. Kenapa ntah. I tak periksa pun tapi one day, masa I pi Uptown Kota Damansara dengan partner I, dia dengar bunyi pssssssssssssstttttttttttttttttttt. Ala, macam bunyi angin keluar. Dan bila dia periksa, tayar kereta bocor. Bocor kecil, tapi tak ada paku atau skru. Bila I suruh dia tampal, dia malas. Semenjak dia dah jarang guna kereta ni, I lah yang jadi mangsa. Tapi I pun malas. Jadi sampai kesudah lah bocor tu tak bertampal. Cuma kena pam angin selalu je lah.



Then, last Selasa masa i nak park kereta kat restoran seafood sebab i ada acara makan-makan sempena divison kami menang masa Hari Raya challenge aritu, budak jaga car park tu baik hati bagitahu tayar kereta I dah kiok. Oh my…dah flat. Macam mana i tak perasan ni ? Nasib baik makan pun kat area Subang, dekat dengan rumah, jadi I sempat je pergi pam angin tayar then terus pergi tampal yang bocor tu. Masa tengok bangla tu bukak tayar I, owner kedai tu kata tayar I dah teruk. Dah keluar benang ni. Tinggal tunggu nak keluar wire je lagi. I tahu dah tayar kereta i memang teruk, tapi sebab i berpura-pura miskin, i tak mahu lah pergi tukar tayar. I nak tunggu partner I yang belanja tayar baru. Sungguh murni kan?



Sehari lepas tampal bocor tu, tayar kereta I rasa gelong. Tak seimbang. Partner i kata dah bengkak, dah kembang. Tunggu masa je nak meletup. Tapi I degil gak. Tak mahu tukar guna duit I sendiri. Kalau meletup memang padan muka la jajazuzu. Kedekut sangat. Bak kata partner I, macamlah dia tak boleh ganti balik duit I tu kan. tapi I tak mahu juga. I nak dia beli terus guna duit dia. baru feel. Baru lebih sayang. Hahha…metrialistik kah i? Tak. Sebab I malas nak pi beratur kat pejabat pos, nak isi borang, nak cop ibu jari sebab nak keluarkan duit tabung i. Baik tunggu je dia dapat payment kerja dia aritu.



So, semalam lepas I balik kerja, partner I datang rumah. Mintak kunci kereta. Ingatkan dia nak pi jumpa kawan dia saja. Bila I call, ada kat Rawang dah. Tukar tayar. I bajet tayar murah lagi macam dulu-dulu. Dulu kat Klang kami pernah tukar tayar Rm110 je sebiji. Jadi ikut bajet I tu, tak mahal sangat lah kot. Kat Rawang pun mungkin murah macam kat Klang kot. Tapi bila partner i balik, i tengok resit….. RM310 sebiji! Bila masa tayar naik harga ni? Tayar dah mahal ke kat Rawang ? Kenapa tak sabar je, tunggu lah esok boleh pi survey kat Klang lak kot kat sana masih murah.



Tapi partner i kata, tak apalah. Kang awak bawak kereta gi keja esok, meletup kang sia-sia je. Tukar sajalah. Bahaya awak nanti.



Ok. sejak bila partner I pandai bermulut tebu macam ni?



Bahaya ni.




p/s : I lupa. Dulu masa tukar tayar kat Klang, kereta tak pakai sport rim lagi. Tayar standard. Memang lah murah. Sekarang dah tukar sport rim. Memang lah mahal. *tepuk dahi*

Thursday, 8 December 2011

MBO @ Space U8



Space U8 tu apa? Tu shopping mall baru kat Bukit Jelutong, Shah Alam. Sangat-sangat dekat dengan ofis lama I. Dulu masa masih dalam pembinaan, i berangan kalau lunch time boleh jalan-jalan kat mall. Yelah, Bukit Jelutong tu ada apa je. Kot kalau dah boring makan kat food court jalan astaka tu, bleh la pi Space U8 kan. Dekat sikit. Sebab biasanya kami kalau nak pi makan fast food mesti kena pergi Giant Shah Alam. Kalau nak try makan kat kedai lain, kena pergi TTDI Jaya lak. Tapi berangan je lah sebab I dah berhenti kerja kat situ. Hekhek..



Jadi, 2 minggu lepas partner I bagitahu Abg Amin dia dah pergi Space U8 tu. Mall baru, kedai tak banyak bukak tapi guess what? Ada MBO! Wohoooooo…..



I tak pergi terus la masa partner I dok cerita tu. I masih boleh tahan perasaan lagi. Tapi last week I pergi gak. Sebab I kan excited nak tengok Ombak Rindu. My partner tak nak, dia nak pi menjala ikan. Jadi I tinggalkan dia dekat kawasan perumahan Bukit Jelutong tu, sebab dia tengok kawan dia menjala ikan kat situ, dan I terus pecut pi Space U8.



Mall baru dan I pergi sorang-sorang. Memang ternganga la kan. Senang kata, kedai memang tak ada yang buka lagi kecuali Food court – itu pun dua ke tiga stall je dan ada satu supermarket, Fresh 2U. I tahu sebab I parking dekat dengan Fresh 2U tu dan masuk jalan kaki pun ikut pintu supermarket tu. Kecil je tapi complete ada jual banyak fresh food macam ikan, udang, sayur, susu, yogurt etc dan barang kering macam can food, megi, snack etc. Maybe sebab baru atau maybe sebab kecil, jadi choice of product tak banyak. I saja je nak beli megi so I cari favorite brand I Mamee, tapi tak ada. Ada brand Maggi saja. Layankan sajalah daripada tak ada langsung kan.



So keluar dari Fresh 2U tu I blur. OMG. Luasnya. Maybe sebab tak ada kedai buka lagi kan. Kat mana MBO ni? Mana ada signboard lagi so i main belasah je follow 4 orang kakak ni. Depa nak escalator, I pun naik. Depa jalan terus, I pun follow, cuma sampai 2nd floor I malas nak follow dah sebab…sebab tatau. Sebab I rasa nak naik escalator tapi diorang tak naik. Diorang pi jalan terus saja. So, I naik escalator sampai 3rd floor dan terus nampak ramai orang. Eh, apa ramai-ramai manusia kat hujung sana tu? Sekali nampak poster movie. Sah, MBO !




Terus i jalan laju. MBO baru dekat mall baru. Memang cantik lah. Dah siap beli tiket, I terus balik, ambil balik partner I, pastu pi singgah pasar malam dan balik rumah. Siap ala-kadar sebab movie jam 10 malam dan keluar date dengan housemate I.




So, siapa yang rasa nak tengok wayang kat MBO @ Citta Mall tapi frust sebab tak buka lagi, boleh pergi kat Space U8 ni. Cuma tu lah, kedai memang tak ada yang buka lagi. Kalau kat Citta Mall pulak, kedai mostly dah buka, MBO lak tak buka lagi.



I kenapa asyik cerita pasal MBO ni? Sebab dekat dengan rumah lah. Malas dah aih nak pi The Curve ke OU ke Pyramid ke kalau memang niat nak tengok wayang saja. Sebab jalan is sangat jem time weekend. Nanti partner I suruh I drive, tapi I malas. Nanti kami bertekak la siapa yang kerja paling berat, siapa yang paling penat. Siapa yang paling sakit badan.



Say no to traffic jammed and say hi to MBO.

Wednesday, 7 December 2011

Bad

Seluar kerja I yang paling loose, paling longgar dan paling besar yang I saja try pakai pagi ni dah fit dan ketat.

Damn u lemak.

Dan I akan denda jajazuzu untuk tidak makan nasi berkuatkuasa hari ini sampai berat turun jadi 50kg!

Bukan nasi je. Fast food, candy, chocolate, aiskrim dan semua yang sewaktu denganya yang boleh menjana pertumbuhan lemak akan dicatu. Tak boleh makan!

Dahh…pi kunyah bayam tu. Mana tahu boleh jadi kecil dan slim tapi gagah macam Popeye.

Monday, 5 December 2011

Sindrom

I ada cerita. Banyak. I rasa nak menulis. Tapi bila I nak menulis, I tak ada mood pulak. I delete balik semua ayat. Sindrom pemalas atau sindrom tak ada mood? Atau sindrom kehilangan kosa kata? I tak tahu.




I nak tulis yang I dah tengok Ombak Rindu. Dengan housemate I. Cerita tu overall ok lah sebab I pun ingat-ingat lupa novel dia. Bila part sedih bergenang airmata I, I cepat sensitive sekarang ni. Tapi bila mata I berkaca-kaca, airmata dah nak menitis perempuan seat sebelah I asyik toleh tengok I saja. Apakah? Kalau pun kau tak rasa benda tu sedih, kau tak cukup sensitive, takyah la nak annoyed kan orang lain. Of course la kita akan perasan orang duduk sebelah kita asyik toleh pandang kita kan. I beli seat 5 baris dari hadapan. Cahaya skrin tu terang. Minah ni asyik la toleh pandang i lepas tu gelak-senyum pastu pi cerita kat manusia sebelah kanan dia tu pulak. Boifren kah, atau laki dia kah i tak mahu tahu. Toleh pun i tak ingin. I datang nak tengok wayang saja. I menyampah dan I pi cerita kat housemate I. Dan tiba-tiba panggung sunyi I cepat-cepat kata STUPID dengan agak kuat gak. Biaq pi perempuan gila sebelah I tu dengar. Puas hati. tapi perempuan tu tak faham bahasa, dia dok toleh I lagi. I geram I toleh dia balik dengan muka menyampah-kau-mahu-penyepak-kah, tapi perempuan tu boleh senyum-gelak pastu pi bisik kat laki sebelah dia. Ya ampun….Manusia apakah ini yang mengganggu saat bahagia I bila partner I duduk kat rumah dan I boleh pi tengok wayang dengan gembira. Ombak Rindu best. Syok. Tapi manusia sebelah I yang tak syok. Rasa mau pelempang saja.



Ehh…bukan I kata I tak dak mood nak menulis ke tadi?

Saturday, 3 December 2011

Ombak Rindu

I tahu. I pernah baca. Tapi kenapa I tak ingat? Ombak Rindu ni cerita pasal apa hah? Puas i fikir. Jadi i tak semangat sangat lah nak tengok filem dia. TAPIIIIII….tadi i terbaca satu review Ombak Rindu secara tak sengaja dan sekarang I dah ingat.

Izzah & Harriz!

Sekarang I nak pi buat perhitungan dengan partner i. Apa jadi pun I nak tengok filem ni. Dia tak mau tengok, suka hati dia lah. I nak! Cukuplah dia tak bagi I tengok LBS dulu. Even I tengok kat laptop pun dia bising marah-marah. Mengarut je mamat tu. I nak pi ajak housemate I tengok lah!

Terujanyeee….

Friday, 2 December 2011

Lambat

I terjaga jam 5.29 pagi. I pasti. Sebab I terjaga dengan mata terbuka luas. Macam dah lama rasanya I tidur. I terdengar kakak besar aka kakak tuan rumah I tu tengah menggoreng sesuatu kat dapur. Bilik I dekat dapur, jadi keletang keletung bunyi sudip dengan kuali tu memang jelas lah.



I sambung pejam mata. I dah set jam pukul 6 pagi. Masa alarm jam berbunyi, I sedar. Tapi I rasa malas pulak nak bangun. I sedar yang I silap tekan butang. Selalunya I tekan snooze je. Tapi I tersilap tekan stop. Tapi sebab I rasa I tak ngantuk, cuma I malas nak bangkit dari tilam je, I tak peduli la. I sambung golek-golek lagi. Sekali bila I sedar bukak mata, cahaya luar dah terang. Jam dah pukul 7.10 pagi!!!




Memang macam orang gila la I bangun. I bangkit. Berdiri. Bukak semua baju…dan kemudian I sedar. Apahal I bukak semua baju ni? Tuala mandi kan I sidai kat paku luar pintu bilik. Takkan I nak keluar bilik tak pakai apa-apa kot.



Dah lah lambat. Mengarut pi bukak semua baju. Lepastu kena pakai baju balik. Bertambah lambat lah. Nasib baik hari ni Jumaat. Dan nasib baik sekarang cuti sekolah. Jalan tak jem. Fuhhhh….

Thursday, 1 December 2011

Poco-poco

Sejak I semangat nak ber-aerobik dekat rumah, kawan I offer CD poco-poco dia. jadi, dengan hati senang I mestilah NAK. Dah boring aerobik, boleh poco-poco pulak.

I excited cerita dekat housemate I dan semua orang pun happy. Semua orang excited nak poco-poco sebab yang sorang tu sampai kesudah tak pandai follow step aerobik dan lagi sorang tu dah sakit otot perut sebab I paksa join I aerobik.

Kami semua excited. Siap plan pukul berapa nak start kelas poco-poco dan masa tengah borak-borak sorang housemate I bagitahu owner rumah sewa I tu.

Dan owner rumah I kata :

“Takpelah. Tengok je bil elektrik bulan ni berapa” Sambil buat muka

I yang masa tu tengah makan megi, rasa nak makan sudu dengan garfu sekali. Apalah nasib i duduk serumah dengan manusia macam ni.

Nak kata tak ajak, dah ajak. Tapi dia tak mahu. Nak kata tak bayar sewa + bil, tak pernah pulak.

Susahnya la nak faham manusia macam ni. Nasib baik dia tu kakak sepupu partner i. Kalau tak….

Tapi, hey…peduli apa kan. I bukan tak bayar sewa + bil. Peduli la dia nak bising pasal bil pun. Dah lah kami semu tak pernah tengok bil tu. Dia sorok dalam bilik dia saja. Kalau dia nak gemok, janganlah nak marah-marah orang lain yang nak kurus. Jadi, malam ni…KITA POCO-POCO !  

Wednesday, 23 November 2011

60kg

I memang sangat marah ni. Jarum penimbang dah cecah 60kg. sangat melampaulah jajazuzu ni. Apa dia ingat dia tinggi sangat ke so 60kg tu still nampak kurus? Hishh…dah lah rendang, berat max sepatutnya 52kg tapi masih tak sedar diri asyik makan makan makan makan makan je. Then sabtu lepas masa ada Fabulous Food 1Malaysia kat PWTC, dia sibuk gak pergi. Bila ada booth yang bagi free sample laju je pergi ambik dan makan makan makan makan makan. Siap kena tolak dengan ah so masa dekat booth Jasmine sebab Jaafar Onn bagi sample nasi beriani pun masih tak sedar diri lagi. Sampai semua orang cakap mak aih kak jaja makan semua food sample? Tak pening ke? Lepas tu ketawa happy sebab makan banyak sangat.


*geleng kepala*


Takpe. Sebab dah beli DVD Player murah RM29.00, marilah kita beli DVD aerobic pulak.


1 2 3 4 5 6 7 8 !


8 lagi!


1 2 3 4 5 6 7 8 !

Wednesday, 16 November 2011

Kawan Lelaki II

Setelah tamat kisah I dengan kawan lelaki I yang penuh drama tu, I sekarang terpaksa menghadapi perangai kawan lelaki yang lagi satu. Sama juga dengan kawan lelaki yang sebelum ni, kawan lelaki yang I nak cerita ni ialah kawan lelaki dari sekolah juga. Tapi bukan sekelas lah. Tapi agak baik.



Dia ni dah kahwin. Sekarang punya status : Pernah berkahwin. Baru-baru ni dia tiba-tiba saja text I dan bagitahu yang dia sudah bujang kembali. Dan sedang sedih. I pula sebagai kawan hanya balas text dia tu dengan ayat Oh ye ke ? Aku tak tau weih. Reply biasa-biasa saja standard kawan kepada kawan. Tak semena-mena dia text i ini pula :




Aku sebenarnya memang dah ada hati kat ko. Dari sebelum aku couple dgn *** dulu. Ko ingat tak aku selalu ajak ko keluar berdua dulu. Aku selalu ingat kenangan kita dulu. Jom la kita couple. Kalau jadi aku nak masuk meminang ko bulan 12 nanti.





Entah sejak bilalah dia ada hati perasaan kat I. Tiba-tiba dah pegang status duda ni nak mengurat I pula. I tak feel la dengan kawan-kawan sekolah I. Lainlah kalau dari sekolah I memang dah syok dekat dia. itu lain cerita lah kan. tapi ini memang KAWAN. I tak pernah nak syok dekat dia.


Walaupun I geram sebab dia suka-suka hati je nak ajak I kahwin macamlah I ni tak ada siapa yang berkenan, tapi I mesti cool. Jadi, sehabis baik I reply dia


Aku mahal la weh. Sebab tu sampai sekarang tak ada siapa yang mampu nak pinang. Hey, rileks la.. Aku dah ada bf. Kesian kat dia. Kesian jugak dengan orang lain yang tunggu aku. Maybe lepas ni ko akan jumpa orang lain yang lebih baik. Take care.


Sehabis baik ke tu? Yang penting I nak dia tahu yang I tak terdesak sangat nak berlaki. Dan dia, tak bolehlah suka-suka hati nak ajak KAWAN sekolah yang baik dengan dia kahwin. Tiba-tiba lak nak mengaku dah lama ada hati. Dulu taknak lak mengaku. Kan dah melepas.


Dia pulak, reply I dengan agak baik juga.


Ingatkan takde bf. Melepaslah aku. Takpela Ja, nak buat macam mana…


So, I memang anggap dia sedar diri dia ditahap mana dalam hidup i. Ceh, ayat macam poyo bagus je kan. Jadi, I harap dia sedar yang I dan dia ni hanya kawan dan I dah ada partner yang walaupun tak romantik, tapi tak kedekut tu.



Tu cerita sebulan lepas. Dia senyap saja dan itu bagus untuk i. malas I nak layan orang-orang frust macam dia. Ayat nak menggatal saja.



Tapi baru sat ni dia call I. Sebagai manusia yang baik hati terhadap kawan, I pick up saja lah call dia. Mana tahu kot nak bagi kad jemputan baru ke.



Tapi bila I say Hello saja, dia dah jerit HAI SAYANG dekat I. Nak balas apa? Sayang jugak ke? Nak mati? Itu memberi harapan palsu. I gelak pelik saja. Sumpah I rasa pelik. Gelak Heheheh saja. Tak excited. Sebab gaya dia kata Hi sayang tu dah macam semacam. Then dia tanya i balik kerja pukul berapa, kerja dekat mana sekarang ni…bla..bla..bla…lah.



I jawab I kerja kat Subang ni ha, balik pun tak sure lagi pukul berapa sebab I dah syak dia macam ada niat tersembunyi. Syak I betul sebab dia cakap nanti pukul 6 dia nak datang area ofis I sebab dia habis kerja pukul 3 petang.



Oh my…. Memang tak lah I nak jumpa dia kan. tapi takkan lah I nak kata tak begitu saja. I haruslah bagi ayat mengelak yang bagus dan penuh alasan. I tanya dulu kenapa dia nak datang sini dan nak jumpa i? Dan dia jawab dengan ayat yang I rasa menjengkelkan.



“Aku dah duda sekarang. Aku bebas nak pergi mana saja yang aku suka”

Dan



“Kenapa? tak boleh ke aku nak jumpa kau?”


Eh….tak ada angin, tak ada rebut, tak buat appointment 2 hari sebelum nak bising-bising pulak. Ingat I ni apa?



Bila I mula merepek dan nak bagi alasan…..



Tut..tuttt…..



Bateri handphone I habis.


Good. Tak payah susah-susah nak bagi alasan dekat orang yang menjengkelkan. Heh!

Tuesday, 15 November 2011

Monday, 14 November 2011

Bengang

Semalam I teman my partner pergi kenduri dan dia tinggalkan I di meja makan yang penuh dengan kawan lelaki dia sebab dia ingat I dengar dia kata JOM BALIK masa dia bangun ambil air sirap, minum seteguk dan letak cawan tepi I sambil mata kat tempat lain sedangkan tak jauh dari belakang I adalah meja DJ yang sedang sibuk bercakap tanpa henti sebab apalah kenduri kahwin kalau senyap sunyi tanpa suara DJ yang meriah dan peramah kan dan nasib baik kawan partner I yang tumpang kereta kami toleh tengok I terkulat-kulat dekat meja penuh lelaki dan cepat-cepat panggil partner I yang tengah kejar apa ntah jalan laju sangat sampai lupa yang dia bawak sorang perempuan berbaju pink yang tengah sakit gigi tapi takde choice kena jugak makan ayam masak merah separa keras sebab dah lapar lalu si perempuan terus buat muka bangun tak toleh belakang sebab malu dengan kawan-kawan lelaki yang lain dan jalan laju bila sampai dekat dengan si lelaki terus jerit SHAHIR BENGONG.




Puas hati walaupun jerit tak keluar suara.

Friday, 11 November 2011

Dear Lyn,

Sampai hati u sanggup tinggalkan i. Siapa yang nak bertanggungjawab terhadap I? U dah buat I begini, dan sekarang u nak tinggalkan i? Apa yang ada dalam kepala otak u tu? Sampai hati u kan….tsskkk




Dulu u janji akan sama-sama miskin dengan I kat company ni. Company ni bayar kita ciput saja, tapi kita selalu happy gossip pasal orang lain. Lepas ni siapa yang nak bergosip dengan i? Takde siapa yang kenal Kakak Vouge, Kakak Open, Abang J, Abang G, Kak Ngah I, Ex-Kak Long I, Kakak Besar I, Kakak Rabbit U, Si Sap Kok, Abang Cengkih…… Lepas ni kalau I ada nama gelaran baru, dengan siapa I nak share? Sampai hati u Lyn. Eh, I dengar gossip kan, si Akak Vogue tu dah kahwin banyak kali tau. I mean hubby dia sekarang bukan first marriage dia. Tengok, even dia agak curvy pun, dia laku tau. U patut dress up macam dia. Lupakan diet dan pil kurus. Kahkah… Ops…I tergossip pulak. Ni gossip I copy paste saja. Bos rambut pacak I yang cerita. Boleh tahan gossip gak dia tu.



I dah takde geng lunch bawak bekal dah lepas ni. Siapa lagi yang nak share moment kemiskinan dengan I lepas ni? Iskk… Lepas ni I dah tak dapat baca Metro Harian percuma dah. Sampai hati u Lyn. U tahu I kan tak mampu nak beli surat khabar hari-hari. Masa u decide nak say bye-bye dekat I dan company, u tak fikir ke semua ni? Mestilah tak kan. U kan tengah nampak RM$$$$$ dekat Mesin tu. Sedih I tau.



Siapa yang nak puji I atlet lagi lepas ni sebab I naik tangga 5 tingkat dekat ofis? Siapa yang nak puji I dah kurus lepas I belasah makan kek-pizza-aiskrim-mee kari lagi lepas ni? Siapa yang nak promote produk kurus terbaru dekat I lagi lepas ni? Siapa yang nak bagi i betik free lagi lepas ni ?



*hembus hingus*



Lyn, I harap u dah hapuskan semua email-email gossip kita berdua. I tak mahu nanti u dah blah, kalau kantoi I sorang saja yang kena. Ini tak adil. Ada banyak benda lagi I nak ceritakan. Tapi I takde mood lah. Hey, boss I cuti, jadi I harus kerja sambil bergembira!



*buang tisu*



Jadi Lyn, I harap u takkan lupa janji-janji manis u untuk belanja I Tony Roma’s 3 bulan berturut-turut. I menghitung hari ni, bila lah u nak dapat gaji engineer tu. Bagitahu saja bila, I akan sepantas kilat datang bersama perut yang lapar. I sanggup lupakan diet I semata-mata untuk makan bersama dengan u Lyn. Jadi jangan hampakan I tau.



Oh Lyn, hadiah untuk u tu, I dapat bad experience dengan kakak sales assistant tau. Tapi demi u, I harungkan jua. Nanti di lain masa lah I cerita tentang tu. Hadiah comel I tu khas untuk ganti bekas syiling recycle u. Simpan elok-elok dalam drawer meja engineer u nanti. Selamat menabung ye. Hasil tabungan u tu nanti, belanja lah i sepasang dua baju dari thepoplook. I dahulukan dengan ucapan terima kasih.



Tapi kan Lyn, u sure u tak tipu resume macam anak chef terkenal tu kan? Tak kan? Kalau tak, maknanye I pun ada can la nak jadi engineer. Jangan lupa tau. Bye Lyn, I tak mau lah bagi ucapan kenang daku dalam doamu ke, ku harap persahabatan kita kekal abadi ke, simpanlah memori indah kita bersama ke….itu semua bukan I Lyn. Kalau u harapkan ucapan tu, I minta maaf. Tapi, I adalah kaunselor wannabe. So, if u terjumpa resume perempuan lain dalam pendrive boyfriend u, I selalu je ada untuk bagi u tips berkhasiat. Eh, silap pulak...tips bermanfaat.



Bye Lyn.

Thursday, 10 November 2011

PROTON

Power window
Rosak
Oh
Tidak!
Oh
No!





I yang bersemangat datang awal ke ofis terpaksa tunggu miss engineer wannabe sebab TINGKAP KERETA ROSAK WEIH TAK BOLEH NAIK!



Dem!



Terpaksa tunggu customer engineer tu datang dulu sebab takkanlah nak tinggalkan kereta kat parking dengan tingkap terbukak luas macam tu je kan. I suruh Lyn LunaMaya tu park kereta dia dekat-dekat dan rapat-rapat dengan kereta i. Walaupun kat area parking tempat kerja I ni ada guard, I tetap susah hati jugak. LUAS WEIH I BUKAK TINGKAP TU. time weekday macam ni lah dia nak buat hal. Kalau weekend tu takpe gak. Sah-sah la I boleh hantar pergi repair ke, I yang repair sendiri ke. Eceh, macam pandai kan. Enjin kereta tak nak hidup sebab gear dekat D pun dah gelabah.



Nasib baik i ada partner yang lebih sayangkan kereta dari i. Dari Puchong sanggup dia patah balik semata-mata nak ambil kereta. Sepantas kilat pulak tu. giler sanggup kan. Cuba kalau I suruh dia hantar pergi kerja time pagi-pagi jalan jem ni. Memang mimpi sambil mata terbukak la. Takdenya dia nak jadi baik hati macam tu. Mau dia suruh i naik bas saja.



So, next time takmau dah memandu di pagi hari sambil buka tingkap menghirup udara berasap dah. Lepas ni mau on aircond saja.

Wednesday, 9 November 2011

Perang

I dengan ini secara rasminya mengisytiharkan perang ke atas semua jenis semut tak kiralah semut api, semut kecil, semut besar, semut jalan laju, semut merah, semut gatal, semut jahat suka gigit bahkan semut kerengga. Muktamad!




I dah bersabar lama dalam hal ini dan I rasa I tak boleh berkompromi lagi. Lepas ni kalau I pijak, picit, ketuk dan bunuh semut, I tak mahu orang persoalkan kenapa I begitu kejam sekali. Dengar…eh silap, baca dulu penjelasan i.



Kisah bermula pada hari jumaat yang indah permai. I cuti. Jadi haruslah I bergolek-golek di atas tilam sampai pukul 11 pagi kan. I memang berhasrat untuk mengemas bilik. Jadi, pukul 11 bangun, basuh muka, berus gigi, makan-makan dan kemudian start la ambil penyapu dan kain lap. Bilik I taklah sekangkang kera, adalah tiga ke empat kangkang manusia. Jadi tak besar sangat kan. luar bilik I pulak pakcik sebelah rumah tanam pkok pisang, jadi bilik I redup dan sejuk tak perlu guna kipas untuk tidur. Jadi, sambil menyapu I selak-selak bawah tikar getah. Rumah kampong la katakan, pakai tikar getah saja. Sekali I terjumpa penempatan haram semut. Cisssssssssssssssssssssssssss……….dah lah tak bayar sewa, nak duduk free, kahwin beranak pinak pulak tu bawah tikar getah i. jadi I memang geram lah. I spray semua. Semua mati, dan bilik I berminyak. Pftttttttttttttt…..geram betul. Walaupun bilik kecik, tapi I mau keluar. Takkan nak salahkan diri sendiri yang bangun lambat, jadi I salahkan semut yang buat sarang. Kerja I jadi double. Kena mop lagi. Geramnya.



Itu kisah jumaat. Ni kisah hari sabtu pulak. I sedang nyenyak tidur tapi mms percuma dari Maxis kejutkan i. jam dah pukul 11.12 pagi. Kehkehkeh…tak bujang lah kalau tak bangun lambat kan. I punya plan, bangun, mandi dan terus pecut balik Rawang. Masa I tengah mengeliat tu I terpandang segerombolan semut. Apekehal? Semalam kan dah bunuh semua. Jadi I follow mereka. Tak adalah follow jalan sekali dengan semut kan, I cuma follow tengok arah mana mereka pergi. Semut kan jalan bersusun-susun macam kawad. Follow punya follow, semua semut tu menuju kearah alamari i. I dengan muka tak basuh, gigi tak gosok terus bukak alamari. Tu dia heh. Semut buat almari I jadi gudang telur pulak. Beribu telur semut dalam almari i. dicelahan lipatan seluar i. memang mengundang kemarahan la. I campak keluar semua baju. Dan i spray semua semut dan telur-telurnya. I pijak mana-mana yang datang dekat kaki i. nasib la semut, kamu jadi mangsa korban. I dah geram dan marah. I tak fikir dah pasal kesian ke, mahluk yang lemah ke apa.



Terpaksa I basuh balik semua baju yang kena telur semut. Tepaksa I lipat susun balik semua baju yang I punggah. Terpaksa I mop balik lantai yang berminyak. Sangat geram ok. dan I dapat gerak balik ke rawang jam 6 petang. Masa tu jalan dah jem! Grrr…lepas ni jangan tanya dah kenapa i tak suka semut.



p/s : pagi tadi I pijak 2 ekor semut dan picit 3 ekor semut yang lain. Masih tak puas hati

Tuesday, 8 November 2011

Bye-bye cake

Ni hari kejadian pada malam 4 November. Anugerah Skrin bersiarang langsung di TV. Dan satu jemputan party kecil hari lahir. Yang mana satu?




Of course la party kecil hari jadi! Makan kek woih. Siapa tak mau. Bab menambahkan peratusan lemak I memang suka. Jadi I tinggalkan TV dan housemate I dan drive ke Pizza Hut terdekat dengan rumah. Nasib baik dekat, kalau tidak I mungkin say no to penganjur party.



Sampai sekitar kawasan party jam 9.45 malam dan I tidak dibenarkan masuk. Apekah? Oh, I adalah bahan surprise malam itu. Si penganjur tak beritahu si penyambut hari lahir tu yang I ikut serta. Jadi i kena tunggu luar, sebab si penganjur lagi sorang tak sampai lagi sebab kena pick up kek. Jadi i berdiri macam tiang selama….errr…+-25 minit ! oh my…kalau duduk rumah tengok TV lagi best kan.



Kalau nak patah balik rumah memang sangat tak berbaloi. Dah la dapat parking best betul-betul depan pintu. Jadi I berdiri saja lah dengan harapan peratus lemak dapat berkurangan sebelum I masuk dan join party. Jadi tak adalah rasa bersalah sangat nak makan kek kan.



Tapi semua itu hanya angan-angan. Baju kurung terbaru I sudah sendat. I hate pizza and cake. Bye. Jangan datang dalam hidup I lagi.





p/s : I enjoy makan pizza sampai lupa nak ambil gambar. Sigh.

Saturday, 5 November 2011

MBO @ Citta Mall

Ok. here a info that I get from the customer service at Citta Mall. Or is it customer care? Oh. Maybe customer engineer. No..NO… itu Lyn Luna punya job!




Since Citta Mall adalah mall yang paling dekat dengan rumah I so I excited bila nampak bunting MBO dekat situ. I dah pernah singgah Citta Mall sekali dulu dan I pusing-pusing still tak nampak bayang MBO. Masa tu Citta Mall baru buka. Siap ada free cotton candy untuk kanak-kanak tapi I dengan muka tak malu pergi la Q sekali. Lepas tu berebut-rebutlah I dengan partner I cotton candy tu. Suruh beratur tak mau. Makan je mau.



Then, few week later iklan MBO tu dah tak ada. My partner kata diorang tak jadi bukak la tu kot. Kot la kan. mana nak tau.



Tapi, tak lama lepas tu, ada balik iklan tu. I terfikir. Oh, maybe aritu dia cabut iklan tu sebab tak siap lagi. Then sekarang dia pasang balik sebab dah siap. I yang gelojoh ni cepat-cepat bagitahu partner i. semangat ni. Nak minta dia belanja i tengok wayang.



Jadi, di suatu ahad yang hujan kami pergilah ke Citta Mall. Jejak je kaki kat lantai Citta Mall tu partner i dah bising. Kata i tipu dia lah. Mana ada MBO. Sebelum kami bertekak dengan lebih ganas I pura-pura lalu depan information counter. Dan ajaibnya my partner terus tanya staff dekat situ. Selalu bab tanya menanya ni dia pass kat I.



Jawapan dari staff information counter tu?





MBO akan dibuka errr..alamak I lupa pulak! Sama ada akan dibuka atau siap dibina pada JUNE tahun hadapan. So, 2012 nanti la I dapat merasa tengok wayang dekat mall yang dekat dengan rumah.



See u next year Citta Mall!

Thursday, 3 November 2011

Kawan lelaki

I ada sorang kawan lelaki dari sekolah menengah. Kami rapat sebab sekelas sejak dari tingkatan 4. masa tu I tahu dia ada girlfriend dan I memang tak berminat nak ada perasaan lain selain dari kawan dengan dia. Then, tiba-tiba dengar gossip kata dia dah break dengan girlfriend dia. I memang hanya kawan sekelas saja dengan dia. Tak adalah rapat mana pun. Sebab tu I tak masuk campur personal life dia.




Masuk tingkatan 5 kami masih macam tu juga. Berkawan. I memang tak ada feeling lebih dari tu dengan dia. I pun tak pernah keluar dengan dia. I siap date dengan student kelas sebelah lagi, tapi bila dia ni ajak I keluar I jadi tak berminat. Sebab I boleh baca apa yang dia feel. Sebab dia tiba-tiba jadi sangat mesra dan bagi hint macam suka kat I lah.



Pendek cerita, kami masih berkawan sampai sekarang. I dah remind dia yang I tetap akan jadi sahabat dia. so, I tak mahu dia mengharap I nak balas cinta dia. I rasa dia bukan lelaki yang boleh ngam dengan I. dia sangat lah puitis. Dia selalu hantar sms jiwang like siapalah aku ini dihatimu lah, aku akan selalu menyintaimu & terima dirimu seadanya lah, andai ada harapan berikanlah aku tanda lah….macam-macam lagi lah. I bukan perempuan yang akan cair dengan ayat-ayat macam tu. I suka lelaki romantik. Tapi bukanlah romantik guna ayat meleleh macam tu. buat geli lagi ada lah.



So, ada masa I memang tak akan balas semua sms dia. I pun setiap kali reply sms dia I akan remind, kita ni kan kawan saja. I memang tak pernahlah nak bagi harapan dekat dia. Cuma sekali masa I ada problem dulu I minta tolong dia, dan dia balas, sebagai KAWAN dia akan tolong. Itu saja. Dia juga yang kata macam tu.



Lately ni dia menjadi-jadi. Dia selalu sms i. i akan reply bila i rasa perlu saja. Smpai satu hari, minggu lepas dia sms I



Kenapa awak senyap kelu saja selalu? Tak tergambar rasanya kesedihan di hati saya ketika itu bila diperlakukan macam ni oleh seseorang yang sangat saya sayangi. Saya tak paham mengapa? & bagaimana lagi harus saya lakukan?



Dia sms ini sebab I tak reply sms dia dua hari sebelum tu. I rimas. So, I ignore saja sms dia.



Then I tergerak hati untuk reply dia. untuk beritahu apa yang I rasa pula. I reply sehabis baik. Siap minta maaf kalau terkasar bahasa. I Cuma kata yang kami hanya kawan. Sms lah I macam mana dia sms kawan-kawan dia yang lain. I tak minat dengan ayat puitis dia. I nak tulis jiwang, tapi takut dia kecil hati.



Dan dia reply I dengan marah. Dia kata tak perlu kata apa-apa dah. Kalau ada apa yang I nak katakan, tunggulah sehingga hari apabila kita semua dihimpunkan nanti.



I macam, eh…kau ni kenapa? Aku salah reply ke ?



Dan i biar saja sms dia begitu. Tapi I rasa dia salah anggap. Jadi malam tadi I sms dia. explain dan katakan I tak bermaksud apa pun. I tak bermaksud pun nak putuskan persahabatan kami. Tapi kalau dia rasa dia tak mahu berkawan dengan I, I tak kisah. Go ahead. I respect apa saja yang dia rasa. Cuma I memang tak boleh nak cintakan dia. silalah respect apa yang I rasa pula.



Then dia marah lagi. Reply semua sms I dengan huruf besar. I macam eh, drama sungguhlah kau ni. I fed up. Dia tu macam nak point finger kat I kata I lah yang bersalah. Tapi bila I tanya balik kenapa dia kata tunggulah bila hari kita semua dihimpunkan tu? dia jawab nothing. Kau kenapa? i memang rasa nak hempuk je orang time I baca apa yang dia reply tu. ada lagi dua tiga sms dia yang….. ya ampun hanya Tuhan saja yang tahu betapa dramanya dia ni. I geram. I memang tak boleh nak bertoleransi lagi. I dah malas nak jaga hati perasaan dia lagi. Jadi I bagitahu dia, dia adalah sangat drama dan semua ni I tak suka! Face the reality lah!



Before this I pernah bagi peluang dekat dia. I pernah keluar dinner dengan dia. dia tahu rumah i. dia tahu tempat kerja i. I tak suka sebab setiap hari pun dia akan datang rumah i. sms I jomlah keluar. Awan cantik ni. I kerja malam masa tu. I nak tidur. Bukan nak duduk luar rumah tengok awan dengan dia. bila dia tahu tempat kerja I, dia akan datang hari-hari. I tak suka. Bila I kata tak perlu datang tempat kerja I, dia protes dengan beli arak! I kerja kedai 24jam dulu. Kedai tujuh sebelas tu. kawan-kawan I semua bisik-bisik kata hey, tengok kawan kau tu beli arak. i memang naik angin lah kan lepas tu.



Bila I kerja dekat Mydin dulu, dia datang apply kerja jugak. Tapi masa kat Mydin I dah ada boyfriend yang akan hantar I pergi dan balik kerja. Dia nampak dan dia diam saja. Pandai pun. Tahu pun nak terima hakikat. I dah banyak kali bagitahu, I tak boleh akan jadi lebih dari kawan dengan dia. then I break dengan boyfriend I. masa nilah I ada problem sikit dan dia tolong. Dia tahu I dah break. Dan dia ada cuba-cuba nasib. I cuba pujuk hati perasaan I, tapi tak boleh. I tetap tak boleh nak cinta dia.



I tukar rumah sewa. Sebab dia pernah tolong I, dia tahu rumah sewa baru i. I busy dengan kerja. Sekali sekala saja sms dia. dia pun macam busy. Tapi kami selalu keep in touch. Sebab masa tu dia sangat memahami. I kata kami kawan, dia akan reply dan kata Ya, kita kawan selamanya. Jadi, kami baiklah. Sampailah I kenal my partner sekarang kami masih baik. Tapi I dah tukar rumah sewa lagi. Dua tiga bulan lepas I pindah, dia tanya I tinggal dekat mana. I tak beritahu. Dan dia mengaku dia ada stalk I dekat rumah sewa lama i. dia pernah nampak I dengan boyfriend dekat area rumah sewa tu. I macam…hey! Kau ni kenapa? I marah sangat. Lepas tu dia tanya I kerja mana? Sebab dia dah tak nampak kereta I dekat office. OMG! I bersyukur sangat sebab dah pindah rumah sewa dan dah tukar tempat kerja.



Hal hati perasaan sangat susah nak cakap. I cuba faham yang dia suka I sebab tu dia buat semua tu. tapi I rasa dia melampau. Dia ada cakap, kalau dia tak sempat nak stalk I, dia akan suruh kawan dia yang stalk. Dan bagitahu dekat dia. I rasa itu melampau. Sedangkan masa tu kami dah sama-sama kata yang kami hanya kawan. Buat apa dia nak mengendap i?



I pun pernah suka orang. Bila orang tu tak suka I dan hanya anggap I kawan, I boleh je terima hakikat. Kenapa dia tak macam tu? kenapa nak hidup dalam angan-angan? Dia mengaku yang dia sekarang hidup dalam angan-angan. I rasa I mampu nak bertahan sampai tahap ni saja. Sebab bila I baik, dia ingat I bagi harapan. Dia selalu salah anggap. Jadi ini lah akhirnya. I suka dia sebagai kawan. Dan I selalu ingat dia sebagai seorang kawan. tapi bila dah macam ni, I rasa tak perlu lah. Tak kawan pun tak apalah.





Ps : gigih I menaip panjang-panjang. Sebab I sangat geram ni. Sekarang dah lega sikit. :P

Wednesday, 2 November 2011

Enjin

Kalau enjin kereta tidak mahu hidup




Ok. tidak mahu hidup tu aka tidak mahu start la kan. apa yang patut kita buat kalau kita dah terlambat nak ke tempat kerja, tapi enjin kereta tidak mahu start?



Apa yang perlu kita periksa?



Untuk orang yang tak berapa nak ada pengetahuan macam I ni, memang menggelabah lah kan.



Pertamanya I tengok jam dashboard. I tengok lampu. I tengok meter. Ini untuk pastikan samaada masalah berkaitan bateri atau tidak. Semua pun ok.



Then, I ulang cucuk kunci. Ulang start semula. Still tak ada tanda-tanda enjin mahu start. Mahu buat apa ni jaja?



Langkah seterusnya ialah tanya saja pada yang pakar. I call partner. Tak berjawab. Call semula dan baru berjawab.



Dan my partner kata :



Cuba tengok gear. I cepat-cepat tengok. OMG, gear dekat D. Dan I jerit dekat dia. Buat apa nak buat lawak macam ni!!! Tak kelakar ok!!!!



Sebab malam tu dia yang drive kereta. Bukan I. Sah-sah lah dia yang tak free kan gear.



*&%%$%$%!!



Mengganggu emosi sungguh!

Tuesday, 1 November 2011

Pantas

menaip secara pantas.


i training hari ni. tak masuk ofis. jadi lunch tadi i merayau-rayau di sekitar kawasan training.

konon tak mahu makan la.

masa i merayau-rayau tadi i telah dingorat oleh dua orang lelaki.

seorang bangla pemunggah barangan dari lori.

dan seorang lagi lelaki melayu penghantar surat.

sekian cerita hari ini.

Monday, 31 October 2011

Rajin

I bangun awal pagi. Siap mandi manda, Subuh dan mekap-mekap, I ke dapur.




Jenguk peti ais. Ada bancuhan cekodok lebihan minggu lepas. Minggu lepas tu! belasah sajelah. Makanan tak baik dibuang-buang kan. Masih elok sebab I simpan dalam bekas bertutup.



Panaskan kuali, masak air. Kuali dah panas, I goreng cekodok. Air dah masak, I bancuh gula dan letak seuncang teh dan kemudian laju-laju hiris lemon. Konon nak minun hot tea with lemon la kan.



Ok. air dah siap. I pergi jenguk kuali pula.



Dalam hati ni dah riak sikit.



Wallawehhh ko jaja, giler hebat kan. siap boleh buat breakfast pagi ni. Cayalah. Ko ni kalau………



Dan belum habis hati i memuji diri sendiri, tangan dah terkena kuali. Pfttttsss…

Friday, 28 October 2011

1 Malaysia

Sedang gigih menyiapkan report sambil ditemani lagu-lagu mandarin dari mp3 colleague i.




Mereka sedang bergermbira sambil sing along. I pula sedang bergembira sambil tak faham sepatah apa pun.



Sungguh harmoni kan?

Thursday, 27 October 2011

Salam

I tak tahu lah menulis disini tentang ini adalah perkara yang betul atau tidak. Tapi, hey peduli apa lah kan. I terasa nak menulis, jadi I tulis lah. U baca saja. Heheh…




Semalam cuti umum, hari ni kerja. Jadi, rasa macam isnin pulak. Macam biasalah, i memang awal sampai office. I malas nak berebut tunggu lif, malas nak penat-penat pusing cari parking. Jadi, bila awal tu, setiap orang yang I bertembung/berselisih I akan greet. Normally memang I akan say good morning saja. Universal. Dekat siapa-siapa pun I boleh ucap.



Tapi yang buat I terkesima sekejap bila I ucap good morning, orang tu reply Assalammualaikum dengan bernada. Bernada tu macam nada yang something. Yang I rasa macam nak perli saja. Yes. I terasa la sikit. Sebab I terkesima, jadi I hanya jawab dalam hati saja.



I mengaku I ni tak lah cukup baik. Dah lah tak pakai tudung kan. Tak ada lah macam orang yang balas good morning I dengan Assalammualaikum tu kan. dengan nada yang macam nak bagitahu yang I ni tak cukup beriman kan. Tapi please lah. Kalau ada rasa nak bagi salam dekat orang, please la jangan nak perli. Dah la I dulu yang greet. I yang punya inisiatif nak tegur, nak cari mood yang baik di pagi hari. Sekali kena perli kau. Memang boleh jadi tak ada mood lah kan.



Dan yang “perli” assalammualaikum tu pun tak reply good morning i. macamlah ucap selamat pagi in English tu kesalahan besar. Kalau ada niat nak tegur I dan memang ada niat nak mulakan hari dengan bagi salam kat orang lain, please lah ucap dengan ikhlas. Ucap dengan ikhlas lepas reply good morning tak boleh ke? tak ada lah orang rasa macam nak perli.



I tak marah. cuma saja nak menulis. Buat peringatan kat diri sendiri jugak. Tak perlu nak tunjuk baik sangat kat orang lain kalau sekadar niat nak perli. Terasa sangat nada tak ikhlas tu.







p/s : Wanna say HI to my new reader. U ni stalker tak berjaya lah. Blog cikai I ni pun u tak dapat cari. Eh, ke u dah lama tau, tapi u pura-pura tak tau ni ? baik mengaku

Tuesday, 25 October 2011

Game

I melepak dengan my partner dekat rumah sepupu dia. Sepupu dia lelaki, berkahwin dan ketika kejadian tiada dirumah. Hanya isteri sepupu dan anak lelakinya saja.




My partner yang control remote astro. I nak tengok rancangan realiti, tapi my partner yang sangat baik hati tu nak tengok Ong Bak 3. Dah tengok sepuloh kali pun masih nak tengok lagi. Buhsan. Sudah tiada thrill.



Jadi, sambil melepak kebosanan I ambil galaxy tab dan main-main game. Tapi si anak lelaki sepupu, I panggil dia Anan saja, sebok la jugak menyelit sebelah I. Sebok nak main juga. Sebok nak sentuh skrin juga. Jadi, game apakah yang sesuai di main oleh kanak-kanak lelaki berumur 3 tahun dengan perempuan comel berumur lewat 20-an? Kahkah..nak sebut perempuan comel jugak, walaupun sedar diri tak comel.



Jadi, I on Camera FunPro. Ia adalah camera yang kita boleh tukar-tukar theme nya. Faham tak adik-adik? Alahh…kalau kita nak mode sephia la, mode negative la, mode poster la. Macam tu lah.



Tapi Camera FunPro ni ada banyak mode. Ada swirl, ada glass, ada pinch, ada emboss, ada macam-macam lah. I selaku photographer dan si Anan selaku model tak bertauliah. Game yang sangat sesuai bukan?



Jadi, kami pun start la bermain. Si Anan memang suka Ultraman. So, memang ada banyak gaya-gaya gagah la. Gaya Spiderman, gaya Boiboiboi pun ada. Layankan saja la sebab i pun memang tengah bosan. I cuba semua jenis mode yang ada. Dan setiap kali lepas snap, I akan tunjuk pada mak Anan dan my partner. Oh, dan Anan juga. Setiap kali tengok gambar dia, dia akan suka, jerit-jerit ketawa dan kemudian pose dengan gaya lain. Begitulah berulang-ulang cara game ini sehinggalah I tukar ke mode thermal yang mana bila kita snap pic, warna akan berubah contrast. Si model tu duduk dekat dengan I. Dan si model adalah berkulit cerah, putih, mulus dan suci tanpa cela.



I snap macam biasa. Dan kemudian tunjuk pada dia. Tiba-tiba dia bangun. Tolak-tolak galaxy tab I dan menjerit “Bukak….bukakkk…”



Bukak apakah?



I tunjuk pada partner dan mak Anan sambil I ketawa. Rupa-rupanya si model sudah takut. Sebab mukanya dah bertukar jadi warna merah. Merah sepenuhnya. Hanya nampak mata saja. Jadi dia fikir itu adalah hantu. Kahkah…game yang telah berjaya membuatkan si Anan tidak berminat dengan galaxy tab I lagi. Tapi kenapa bukak? Dia sebenarnya nak cakap tutup, tapi sebab terlampau takut, dia tersebut bukak. Kahkah…I gelakkan saja si Anan. Sungguh kurang sopan kan ketawakan budak kecik.



I yang bijak pandai ni pula lupa nak tekan button save. I cuma tekan button back. Konon ingat dia auto save la. Pandai sangat la kau kan. Padan muka kau juga sebab ada banyak gambar gagah Anan yang kau snap cantik-cantik tapi kau tak save. Good job la jajazuzu !

Saturday, 22 October 2011

Bubur kacang hijau

I buat ini semalam dengan niat untuk bersedekah. Sedekah kepada opismate I dan housemate I. I ada ambil beberapa keping gambar semasa proses memasak tetapi kabel usb yang hilang tu menyakitkan hati saja kan. Kalau tak boleh I jamu anda semua dengan gambar bubur. Heheh




Bahan-bahan :
Kacang hijau
Gula pasir
Santan
Air
Sagu
Daun pandan





Ini adalah kacang hijau versi main suka hatilah nak masak macam mana pun. Janji masak. Sebab tu I tak ada anggaran berapa gram untuk semua bahan-bahan diatas.



Then I tak guna gula melaka aka gula perang tu. I guna gula putih yang biasa saja. Tapi bubur kacang kalau warna putih memang tak feel kan. I nak dia jadi warna coklat-coklat gitu, so langkah pertama adalah menggoreng kacang hijau tanpa minyak. In Sarawak said aruk. Sebut R dengan sebutan Lisa Surihani ya. ARUK.



Next, rebus kacang hijau yang dah kecoklatan tadi dengan gula. Rebus sampai kembang dan empuk. Kemudian masukkan santan secukup hati angpa la. Dan masukkan secubit garam. Kacau dan masak seketika. Masukkan sagu. Masak sehingga mendidih. Opss…lupa pulak. Daun pandan untuk bau yang harum tu I sebenarnya tatau waktu mana yang sesuai untuk letak. Tapi I belasah saja letak masa step pertama. Masa rebus dengan gula dan air tu.





SMS dari partner I : Dah la manis gilerr. Tak ada rasa lemak pun.





Kahkah…i main tuang saja gula tu. Ikut suka ati tak sukat tak apa. Dan santan adalah santan kotak. Sekotak kecik untuk seperiuk bubur kacang? Memang lah tak rasa lemak kan. Takpelah darling, next time I masak yang berlemak punya. Biar u gemoks.



Ok. selamat mencoba dan berhujung minggu.

Friday, 21 October 2011

My Happiest Moment

When talk about the happiest moments, I will be freeze for a while. Not because I don’t have any happy moment, but it’s difficult for me to choose which one is the happiest! But being with my family is a great time for me.




I was about 5 years to live separately with my parents. So when I have a free weekend, I will be returning to my parent’s home. Hang out with siblings, parent, nieces and my parent’s cat are very enjoyed.



But every time a happy moment happens, I can’t stop time and then repeat it to capture the moment. We all know that. So, everyone should have camera with ultra-compact body that we can take anywhere. As for me, it’s more regret if I forgot to buy batteries! Yes, please call me outdated. I’m still with digital cameras that use AA batteries to operate. Its Olympus but sorry guys, I forget what model is it. I loved it so much. My first digital camera!



When  Nuffnang and Olympus is organizing My Happiest Moment contest, I feel like I wanna join it! This is the first time I try to join the Nuffnang contest.



This is my happiest moment. Lepak with my 3 nieces and my younger sister at parent’s home. I can’t choose which one is good so I put 3 of it.


Everyone is happy!


Wear a tudung version



Change the position and pose!



When there are no interesting shows at TV, taking pictures is one of the most fun activities! We will make up, get dressed, wear a tudung, and posing like a model. But usually we will tarik-tarik and rebut-rebut. Everyone want to be a model! And when no one wants to be the tukang ambil gambar, we will set the timer, put the camera on cans or chair or TV and all of us will run quickly to pose!



Wahh .. I've started to miss the moment. Its 3 years ago. Who know that I can win the first prize which is Olympus PEN E-PL3 Lite Kit kan? My nieces must be happy if I brought home a new camera.



Happy photography with Olympus!







Hopefully after this I can capture all my happy moment with Olympus PEN camera.

Latest ABC chart

Lupa kat mana i dapat ni. Somewhere kat blog juga.








Happy teaching!

Wednesday, 19 October 2011

Hiks!

I’m doing nothing today.




I should go home and have a good rest. I had flu and headache. But, being a kuli murahan, I have to berpura-pura busy.



So, I blogwalking. From here and there and accidently come across a b2b blog. Seronoknya baca preps diorang.



Sekarang I mahu text my partner.





U, tabung kawen kita bila nak penuh ni? I mau kawen.





Hiks !

Monday, 17 October 2011

Hadiah

I browse beberapa website. Baju, handbag, kasut, dresses dan even novel. Ada beberapa yang I berkenan dan berangan rasa nak beli. Tapi so far I masih dapat control lagi. Sebab, cara I membeli-belah sekarang adalah dengan bersebab. Sebelum I beli sesuatu, I kena ada alasan-alasan yang tertentu. Yang releven. Macam baru-baru ni, I dah beli handbag untuk hadiah harijadi I sendiri. Dan kemudian, minggu lepas I dah beli 2 buah novel yang I tak dapat beli masa di Pesta Buku.




Alasan I membeli buku? Err… tak ada alasan releven sebenarnya. Itu adalah denda I kepada my partner sebab last week masa kami keluar berpoya-poya ada kedai buku buat jualan murah. I baru nak sentuh novel dalam bin tu, dia dah cakap haippp…haiipppp, tak boleh. I tarik muncung saja. Dan terus buat-buat jalan lemah longlai macam tak makan konon tak ada mood lah. Tapi lelaki tak ada jiwa perasaan tu bukannya nak memahami apa protes yang sedang I buat. Jadi, itu denda untuk dia lah. I beli secara online dan senyap-senyap. Kahkah… I bijak sejak azali kan.



Dan sekarang ni, I sedang membelek beberapa jenis dress di web. Ada yang nampak sangat menarik dan I terasa nak nak nak nak nak nak nak sangat beli. Tapi I tak ada alasan. I sedang fikir ni. Alasan apa yang I ada yang mengharuskan I membeli sepasang dress cantik tu. Tiba-tiba….



Hati I yang nakal terdetik.





Ini adalah hadiah untuk kau sebab kau berjaya menghabiskan duit partner kau. Sedangkan duit kau masih ada berbaki lagi ni. Jadi kau boleh shopping apa saja yang kau mahu. Hahahhahha…(gelak orang jahat)





Hati yang suci sukar dicari kan? I tidaklah sejahat itu. I kan mahu menyimpan. I kan mahu dividen ASB yang banyak. Jadi cancel shopping. Bye bye hati yang nakal. Kau tak berjaya.

Thursday, 13 October 2011

Mimpi dan tafsir

I mimpi beberapa hari lepas. Mimpi yang buat I terkejut dan terbangun. Tapi tak adalah sampai berpeluh atau menangis. I tengok jam. 1.55 pagi.




Gila. I rasa macam dah lama je I tidur. Ingatkan dah subuh. Buka mata dan fikir sekejap. Teringat kawan-kawan I pernah cakap dulu.



Kalau kau mimpi dan tersedar kemudian tengok jam masih belum pukul 3 pagi, maknanya mimpi kau tu real. Akan jadi kenyataan. Mimpi yang bukan mainan tidur. Mungkin mimpi yang bawa petanda.



Ok. Cuak disitu. Mimpi I mimpi yang tak berapa best. Kalau best of course la I takkan tersedar kan. Kalau tersedar pun, mesti cepat-cepat pejam mata balik, dengan harapan mimpi boleh bersambung.



Tapi ini mimpi yang agak menakutkan bagi I. Sebab mimpi berkaitan binatang yang I tak suka. Yang I takut. Yang I nak elak. Tapi dalam mimpi tak dapat nak elak.



I sendal ruang kecil bawah pintu bilik dengan kain. I takut kot la masa I tidur tiba-tiba binatang yang I mimpi menyelit masuk. Ya. I gila penakut. Ruang bilik jadi gelap dan I semakin kurang oksigen. I tak peduli.



Dan bila paginya, I google apa maksud mimpi tu. Hasilnya?



Sangat mendukacitakan. Memang ada beberapa versi tapi kesemua tafsirannya tak berapa nak bagus.



Jadi, I bertekad tak mahu cerita pada siapa-siapa mimpi tu. Biarlah hanya I dan google saja yang tahu.





p/s : I masih percaya teguh pada qada dan qadar. Masih percaya pada ketentuan Illahi.

Harap makluman.

Wednesday, 12 October 2011

Perasan muda

I baru tahu, orang yang selama ni I panggil kakak adalah lebih muda dari I. Mintak-mintak lah dia tak tahu yang I lagi tua dari dia. Sungguhlah perasan muda betul I ni. Semua orang pun nak panggil kakak.




Tapi dia memang nampak sangat matured pun. Kawan I yang lain pun kata macam tu.



Dan the best part is, colleague I baru saja tanya umur I. I jawab jujur. Dan dia reply





“Iye? Tapi muka u kecil. U macam 23 – 24 macam tu”





Wahhahahaha…seronotnya. Umur hanya angka kan? Yang penting awet muda!





p/s : *berlari setempat*

nak kecikkan badan pulak. (^_^)

Monday, 10 October 2011

Kalendar Cuti Umum 2012

Sumber : Sorry. I lupa.  :-(




Table ni dah ada lama dalam folder i. Tadi, masa buka folder terperasan la table ni. Dan i terfikir, why not i post dekat blog. Kot la nak share dengan orang lain. Padahal orang lain tau dah kot. Keheh…



So, semua orang boleh start plan cuti untuk next year. Boleh la booking apa-apa yang patut. Enjoy!







 


p/s  : I tak ada apa-apa plan pun. kesian kan. Maybe ada plan last minute. Siapa tau kan?

Thursday, 6 October 2011

Panggilan percuma

Sempena hari lahir I yang takdela meriah sangat semalam, Maxis menghadiahkan I panggilan percuma ke talian yang sama. Ini memang perkara standard la kan. Tapi semalam adalah hari berkerja, jadi I tak punya banyak peluang untuk bergayutan di telefon bimbit. Jadi, untuk mengingati hari tak berapa manis I semalam I nak list kan siapakah yang I hubungi.

1. Partner I.

2. Adik bongsu.

3. Rakan sekerja. Padahal I boleh je lambai-lambai dia. Tapi….apa guna ada benda free kan. Kahkah…

4. Kawan perempuan I dulu.

5. Kawan lelaki yang mengaku dia masih tunggu I. Kami borak biasa saja. I call sebab dia tak pernah miss pun nak wish I. Tapi semalam dia miss. Alasan, tukar telefon baru. Kalau tak dah set dekat reminder.

6. Then, partner I pinjam. Call kawan dia.

7. Call ex-bf no 1. Kehehhe…kami kawan kan. So, tak salah kalau I call dia.

8. Adik perempuan ex-bf no 3. Kami pun kawan baik. Dia rajin call + sms I, so I call la dia balik.

9. Daannnnnnnnnnn…yang terakhir sekali adalah Kakak sulong I.



Sembilan orang ni saja. Dan yang paling lama haruslah dengan adik bongsu. Kami bergayutan pun dok cerita pasal gossip saja.



Nampak gaya I tak guna pakai hadiah ni dengan sempurna. I rasa I dah makin sikit kawan bujang. Senarai di atas semua manusai yang masih bujang. Kecuali kakak sulong la kan. I bukan tak mau call kawan-kawan lain. I bosan kalau diaorang wish…….



"Selamat hari lahir weih. Kau ni bila nak kahwin? Umur tua dah. Tengok macam aku dah ada anak"


Sungguh tak menceriakan hari.

Wednesday, 5 October 2011

Selamat

5 Oktober.



Harijadi I. Semua orang dalam mood saving dan I tak dapat apa-apa hadiah. Takpe. Asalkan semua orang doakan yang baik-baik untuk I pun dah cukup bagus. Tapi kalau ada hadiah lagi best kan. Haha..



Di ofis, I nampak sorang kakak pakai kasut yang sama dengan I. Kasut yang I beli masa raya yang family I semua gelakkan tu. Tapi dalam warna yang berlainan la. Pattern saja yang sama.



Dan I juga nampak sorang kakak pakai baju yang I hampir-hampir beli masa di warehouse sales. Selamat la I tak beli. Kalau tak, tak boleh pakai untuk kerja.



Kedua-dua baju dan kasut adalah barang yang telah di mark down gila-gila. Mungkin below cost. Sebab sangat murah. Bukti semua orang sedang berjimat-cermat dan alasan yang baik untuk sedapkan hati I sendiri sebab partner I pun tak bagi hadiah.



Sekian dari I yang telah genap 2* tahun.




ps : Lupa pulak. I belikan diri I sendiri hadiah. Sebuah beg murah yang dalam website nampak cantik tapi bila I dah terima tak ada la cantik mana. Ini pulak alasan untuk I beli beg baru minggu depan. Kehkeh…


Thursday, 29 September 2011

AF

Last Friday I tetiba rasa nak sangat makan KFC. Since I ada voucher Hot Ticket which I can redeem 2 pcs of chicken, I rasa nak nak nak nak nak makan KFC. I pujuk hati I dengan kata, tak pa lah, esok puasa. So, arini boleh makan ayam. I’m on diet mood now. Hehehhe..





Then my partner taknak pulak. Dah makan dan masih kenyang. At first I macam…alamak tak ada geng la nak makan. Tapi perasaan nak makan tu memang kuat. So, I decide. Jom la take away saja, I boleh makan dalam kereta. I kan nak guna voucher Hot Ticket, so, I rasa lagi senang kalau I pergi order terus dekat kaunter. Leceh la nak explain dekat speaker drive-tru tu.




Bila I tolak saja pintu KFC tu, mata I terus ternampak dekat 1 couple ni. Memang akan nampak punya sebab KFC tak ramai orang. I macam….eh…i know them! I know both of them! I excited. I keep starring at them dengan harapan the girl (duduk menghadap pintu) akan perasan. Tapi NO. Dok kusyuk cerita apa ntah diorang tu. I siap Q dekat row yang paling panjang sekali, pastu asyik la tertoleh dekat couple tadi. But, topik mereka sangat hot kot. The girl tak pandang tempat lain pun.




Bila I berjalan nak keluar, I pandang lagi. Maybe sebab lengang, I sorang je yang sedang berjalan, suddenly the girl pandang I dan buat muka macam kenal. I laju-laju angkat tangan dan lambai, buat muka tak malu terus pergi kat meja diorang walaupun diorang tak panggil pun. Hahah…I’m so excited. Terus duduk dan start talking with them.




Mereka ialah rakan sekerja I dulu. The boy, sama-sama kerja dengan I dekat Projet & Destina dulu and the girl time dekat 7-E. Then the boy start asking




“So, kau masih dengan Afiq AF ke?”




Me dalam hati like Afiq AF? Who is he? Afiq? With my blur face.




“Alaaa…(he did explain tapi I lupa apa ayat dia)”




“Maksud kau Afiq dulu tu ke?”

I have a bf name Afiq before. Tapi I didn’t know AF ada student nama Afiq. Itu yang buat I blur.




Dan bila kami dah masing-masing faham I mula ketawa.




“No. I sekarang dengan Shahir AF!”




Yes. My partner name is Shahir dan dia suka perasan dia Shahir AF, suka nyanyi lagu Shahir AF time karaoke padahal suara dan rupa tak ada iras langsung.




p/s : btw,  the couple are getting married! I’m happy for them. Tak sabar nak pergi kenduri diorang.


Monday, 26 September 2011

Nombor Kitar Semula?




Dulu, ada sorang kawan I bercerita. Katanya, nombor telefon bimbit yang dah tak digunakan akan dijual semula. I tak pasti cerita ni. Maybe betul maybe tidak. Atau maybe bergantung kepada situasi.




I pula hanya guna 1 nombor yang aktif untuk semua. Tak kira la untuk family, kerja, kawan-kawan dan untuk bercinta. 1 nombor saja cukuplah. Senang nak handle. Tapi, masa kami, I dan partner beli telefon bimbit yang baru, cik amoi kedai tu offer kami 1 simcard percuma. Walaupun kami kata tak perlu, tapi bak kata cik amoi, itu still percuma dalam pakej pembelian mana-mana telefon bimbit, jadi I layankan saja. Ambil sajalah. Tak kena bayar pun.




Simcard prabayar Digi tu I gunakan untuk tablet I. Ya, I tak subscribe mana-mana pelan internet pun untuk tablet tu. Tablet tu partner I guna untuk main game saja. Dan I, kalau rasa nak ber-internet, layan internet pra-bayar saja. Tapi, kebanyakannya I guna Wi-Fi percuma.




Alkisahnya, malam kelmarin masa I sedang sibuk layan cerekarama, tablet I berdering. Incoming call. Dari nombor tak dikenali. I biarkan saja. Sebab nombor tu I tak pernah bagi pada siapa-siapa. Tapi bila si pemanggil call semula, I jadi ingin tahu, siapalah yang pernah guna nombor tu dahulu.




I tak sempat nak jawab Helll…ooo




“Haaaa…Kak Mas ni. Alllaaaaaa…akak pernah datang kedai dulu. Ni nak tanya boleh hantar gas tak malam ni?”





Kesian Kak Mas kan ? Punah harapannya. Kat rumah sewa I, kami cuma ada 1 saja tong gas. Nak bagi macam mana. Dah la Kak Mas tegesa-gesa sampai tak sempat I nak jawab hello. Mesti hal kecemasan kan? Entah-entah Kak Mas tengah masak untuk open house. Dan I jawab…



“Sorrylah kak. Ni bukan nombor orang jual gas”